Home Decor

Charged Voids attracts on Le Corbusier for multi-generational residence in Chandigarh

A prayer room occupies a white turret on this home in Chandigarh designed by structure studio Charged Voids to reference the work of Le Corbusier.

Referred to as Residence 1065, the house is situated in Sector 27 of the Indian metropolis. Chandigarh was deliberate by Le Corbusier and options many buildings designed the Swiss modernist architect.

Residence 1065 by Charged Voids

Charged Voids designed the home for 3 generations of the identical household – a pair, their mother and father and their kids.

Merging what the studio name “Japanese spatial planning” with the “Western aesthetics” of Le Corbusier, the house combines non-public areas for every a part of the household together with communal areas the place they will work together.

Residence 1065 by Charged Voids

Externally, clear reference has been made to the work of Le Corbusier, with its curved concrete roof paying homage to the close by Palace of Meeting.

In a single nook a white tower homes the puja room. Geometric cut-outs within the curved turret wall deliver mild into this double-height prayer area.

Residence 1065 by Charged Voids

“The general idea was devised as a free plan with overlapping areas and interconnecting volumes,” defined the studio. “A conclusion drawn from an in depth evaluation of the household setups of multigenerational Indian households.”

Set over two storeys, areas for the older generations of the household sit on the bottom flooring of Residence 1065.

Areas for the kids sit above, cut up by the vertical and horizontal axes of a central, open entrance corridor and stairwell.

Sliding doorways permit the bottom flooring to open onto small exterior courtyards, in addition to a big dwelling and eating space surrounded by glass curtain partitions and overlooking a backyard.

Residence 1065 by Charged Voids

“The a number of courtyards and terrace backyard permit for the penetration of fragments of nature into the inside areas, bringing its occupants in shut contact to it,” stated Charged Voids.

“That is additionally an try and reinterpret the transcendent areas like courtyards and verandas into a contemporary city context.”

Alongside the dwelling space is a main bedroom and a research area, connecting to the puja room.

A stair leads as much as the primary flooring, overlooking the central corridor and occupied by two bedrooms for the kids and an extra visitor bed room.

Residence 1065 by Charged Voids

Internally, surfaces of uncovered concrete are contrasted by darkish wooden and white partitions, and contained in the puja area skinny cuts within the wall attract pure mild.

Earlier tasks by Charged Voids embrace one other residence in Chandigargh known as Residence 145, organized round a central courtyard to herald pure mild and air.

Pictures is by Javier Callejas Sevilla.


Undertaking credit:

Architect:Charged Voids
Lead architect: Aman Aggarwal
Design crew: Rahul Vig, Akshat Batra
3D visualiser: Haneet Khanna
Construction advisor: Pankaj Chopra

Etiketler
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı